Основна школа ,,Наталија Нана Недељковић,,

Обавештење

                        У вези ситуације која се десила у нашој школи, обавештавам вас о следећем и молим да ове информације пренесете родитељима и ученицима као и да у колико постоји забринутост или паника код родитеља аргументовано појасните дешавања у школи:

Дана 01.09.2020. године у вечерњим часовима, од одељенског старешине одељења 6 разреда телефонским путем сам обавештена да је добио информацију од оца ученице шестог разреда у Великом Пољу да су сви у породици заражени вирусом COVID 19, и да су резултате тестирања добили у поподневним часовима. Ученица је тога дана имала  наставу у поподневној смени.

Одмах након пријема информације телефонски је обавештен руководиоц Школске управе Горан Јоксимовић, а следећег дана у јутарњим часовима и телефонским и писменим путем обавештени су и Школска управа и Институт за јавно здравље у Крагујевцу. Путем мејла обавештена је и санитарна инспекција.

            Обавештавамо Вас и да је школа предузела све неопходне превентивне мере предочене Стручним упутством за организацију и реализацију образовно – васпитног рада у основној школи у школској 2020 / 2021. години. и Упутством о мерама заштите здравља ученика и запослених за основне и средње школе.

И пре добијања одговора од стране Института за јавно здравље појачали смо рад на примени свих мера за превенцију ширења заразе.  

Према упутствима које смо добили од Института за јавно здравље Крагујевац, потребно је урадити следеће:

  1. Пренети ученицима да никако не долазе у школу уколико чекају резултате тестирања или имају повишену тепературу или неки од симптома респираторног обољења.
  2. Управа школе спроводи надзор над исправном применом Препорука за превенцију COVID-19  и других респираторних инфекција у школској средини.
  3. У захваћеном одељењу се налаже ношење маски свим ученицима током целог боравка у школи, укључујући и током часова.
  4. Појачавају се мере опште и личне хигијене , а посебно мере прања и дезинфекције руку.
  5. Свим ученицима у школи се понавља едукација у вези са спровођењем мера превенције.
  6. Учионица се генерално чисти, а све површине које се често додирују као што су клупе, столице, прекидачи, кваке, чивилуци, ормарићи и слично особље школе дезинфикује пребрисавањем средством на бази алкохола
  7. Институт за јавно здравље Крагујевац , Центар за промоцију здравља ће у наредном периоду обићи све основне и средње школе са територије Града Крагујевца и одржати едукације у вези са понашањем ученика и наставника на тему COVID-19.

                        Сво наставно особље обавештено је о предоченим мерама званично и путем канала интерне комуникације међу запосленима. С обзиром да су родитељски састанци ученика млађих разреда одржани у вечерњим часовима, а за ученике старијих разреда ће бити организовани вечерас ( у два термина поштујући поделу одељења на групе, и поштујући све превентивне мере ), као тачку Дневног реда уврштене су  мере безбедности ученика и родитеља у школи.

              Данас смо обавештени од Института за јавно здравље да ученица шестог разреда није тестирана, већ њени родитељи који су позитивни на вирус COVID 19, да дете свакако није требало да долази у школу док не стигну резултати родитеља и да све препоруке института о мерама превенције остају на снази ни даље. 

            Школа је за викенд дезинфикована од стране Института за јавно здравље, сво наставно и ненаставно особље као и ученици школе носе заштитне маске и  доследно се спроводе све мере предочене Стручним упутством за организацију и реализацију образовно – васпитног рада у основној школи у школској 2020 / 2021. години. и Упутством о мерама заштите здравља ученика и запослених за основне и средње школе. На улазу се налазе дезо баријере а школа се дезинфикује пре наставе у 8.00, након другог часа у првој смени, између две групе у првој смени, пре почетка рада у другој смени , на великом одмору у другој смени и након завршених часова у другој смени. Све клупе, кваке, радне површине, заједнички предмети, канте за одпад, тоалети.

У нади да ћемо сви поштовати доследно све препоруке струке и у добром здрављу, срдачно Вас поздрављам.

Директор школе

Драгана Мијовић

Иди на врх