Основна школа ,,Наталија Нана Недељковић,,

Ученички радови

ДАН РОЗЕ МАЈИЦА

Ученички парламент и новинарска секција школе Наталија Нана Недељковић данас 24.2.2021.год. обележили су Међународни дан превенције вршњачког насиља „Дан розе мајица“, односно ,,Pink Shirt Day“, који се сваке године обележава последње среде у фебруару.
Зашто овај дан?
Овај дан обележава се од 2007. године када је дечак у Kанади био изложен вршњачком насиљу због доласка у школу у ружичастој мајици. Испоставило се да је мајица била симбол подршке дечака мајци која је боловала од карцинома. Његови другари су били ужаснути због таквог понашања и одлучили су да дигну глас против насилника. Ученици су се солидарисали са злостављаним дечаком тако што су се сутрадан у школи појавили у ружичастим мајицама. Ову иницијативу су покренули 17-годишњи ученици Давид Схеперд и Травис Прице, који су штампали привих 50 ружичастих мајица.

Циљ

Међународни дан превенције вршњачког насиља
обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости, развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата. Тим поводом, у предшколским установама, основним и средњим школама и домовима ученика и у њиховим локалним заједницама, широм Србије су организоване током целе недеље превентивне активности на тему заштите од насиља и дискриминације.

Шта је насиље?

Вршњачко насиље је нежељено, агресивно понашање између деце школског узраста које се временом понавља или има потенцијал да се понавља.

Облици насиља

1. вербално насиље – изговарање или писање окрутних изјава;
2. социјално насиље – обухвата избегавање, игнорисање, искључивање детета из друштва, ширење ружних трачева…
3. психолошко насиље – претећи погледи, праћење, застрашивање, игнорисање…;
физичко насиље – туча, гурање, рушење, шамарање…
4. дигитално насиље – насиље које се одвија путем друштвених мрежа, СМС порука, чета и интернет сајтова;
5. сексуално насиље – непристојно и непримерено додиривање по интимним деловима тела, као и добацивање вулгарних коментара (типичније за доба пубертета).
Пријави насиље!
Ученици увек треба да се обрате ономе у кога имају поверења. То може да буде било ко из шире и уже породице; то могу да буду и запослени у школи: наставници, одељенски старешина, психолог, педагог. Млади се најчешће обраћају својим пријатељима вршњацима, али, на жалост, они не знају како да им помогну па је важно да се обрате некоме ко зна како може да им помогне и заштити их.

Иди на врх